30 Ağustos 2012 Perşembe

YUNAN ADALARI

                        YUNAN ADALARI


 
 
                         İlk durağımız küçük şirin ada kumsalları,aktif gece hayatı ve parlayan güneşiyle tüm adaların içinde en meşhur olanı:MYKONOS.Korsan baskınından ve rüzgardan korunmak için labirente benzeyen dar sokaklar şeklinde inşaa edilmiş.Oldukça fazla olan dar sokaklarda alışveriş etmek veya etrafı gözlemlemek için gezerken bir de bakmışsınız aynı yerde dolanıp duruyorsunuz.Sokak aralarında oturup bir şeyler yiyeceğiniz ve içeceğiniz çok güzel mekanlar var.Böylece ayaklarınızı dinlendirme olanağını buluyorsunuz.


 
 
                         Sokaklarda dolaşırken farklı bir dünyadaymışsınız gibi hissediyorsunuz.Bu hissi de etrafınız veriyor.Cinsiyet ayrımı olmaksızın elele gezen,öpüşen,sarmaş dolaş mutlu insanları görmek sizi de mutlu ediyor.Adayı tanımak,bilinmeyeni bilmek,fotoğraf çekmek derdinde olduğunuz için bir süre sonra etrafdaki insanlar dikkatinizi bile çekmiyor.

 
 
                         Sokaklar taş döşeli,duvarlardan ortaya doğru kavisli suyun akışını kolaylaştırmak açısından.Taş sokaklarda dolaşırken sevdiğim,aşkım dediğim Bodrum aklıma geldi ve içim cızzz etti.Ortalıkta bangır bangır çalan müzik yok.Gece 24:00 den sonra bile bağıran müzik duymadım.

 

                        Yalnız alabileceğim farklı bir şeyler aradım,bulamadım.Hep aynı şeyler.Her gittiğim yerden kendime bir hediye almama rağmen buradan hiç bir şey almadım.Labirent gibi daracık sokakları gezerken dikkatimi çeken bir diğer şey ise adım başı resim ve heykellerin sergilendiği galerilerin bulunması.Ne kadar hoşuma gitti.


                         İkinci durağımız Ege Denizi'nin güneyinde yer alan Kiklad ada grubunun en güneyindeki ada olan SANTORİNİ.Deniz seviyesinin 300m yükseğine otobüslerin yardımıyla çıkıyoruz.Dönüşümüz adanın başkenti Thira(Fira) dan olacağı için otobüs yerine telefirik kullanarak limana ineceğiz.

                         İlk önce kuzey-güney şeridinde uzanan volkanik kumsallarıyla örtülü Perissa Plajına gidip deniz keyfi yapılacak.Kumlar bildiğimiz gibi değil.Volkanik lavların zamanla ufalanması sonucu oluşmuş,siyah renkli ve hafiften yapışan tarzda.1,5 saatlik deniz keyfi yerine manzarının keyfini çıkarmak istedim.Dolayısiyle kafeye oturup içkimi yudumlamayı tercih ettim.Güzeldi.

                   
                         Tekrar otobüslere binip merkeze geldik.Manzara güzel.Yerleşim tepede,hafiften aşağılara doğru.Ara sokaklar burada da dar,aşağıya doğru olan sokaklar merdiven şeklinde.Manzara eşliğinde gezdim ve çekimler yaptım.Gezerken gözüme kestirdiğim,manzarası güzel kafeye oturarak zamanın keyfini çıkardım.


                          Hediyelik eşyalar burada da aynı.Sadece Mykonos yazmıyor da Santorini yazıyor.Eeee ne yapalım,buradan kendime 2-3 tane hediye aldım.Şaraplarıyla meşhur bir yermiş.Volkanik topraklarda yetişen lezzetli üzümlerinden çok kaliteli şaraplar imal ediliyormuş.Şarap alayım dedim ama sonra vazgeçtim.Türkiye'de de çok güzel şaraplar üretiliyor.Dünyaca ödüllü çok şarabımız var.Yük etmeye değmez diye düşündüm.


                           Thira(Fira) dan telefiriğe binip limana inmek için oldukça uzun sayılabilecek bir sıraya girip sıramın gelmesini bekledim.Gemimizin kalkış saati belli olduğundan limandan gemiye taşıyacak teknelerin son servisini kaçırmamak gerekir.Kaçıranın vay haline.


                             Üçüncü durağımız:MİDİLLİ.Yunanistan'ın en büyük 3. adası olup Ayvalık'a çok yakın mesafede bulunuyor.Değiş-tokuş yapıldığı zamanda Ayvalık da oturanlar Midilli'ye yerleştirilmiş.Burada da daha önce yaşadıkları Ayvalık'ta ki gibi bir yerleşim düzeni oluşturmuşlar.


                             Limandan otobüslere binerek doğruca Pirgi Plajına gittik.Plaj öncesi tarihi Agios Therapontas Klisesini ziyaret ettik.Görkemli bir Kliseydi.Ayin saatine denk düştüğümüzden izleme olanağı bulduk.Kahve molasından sonra doğruca plaja gidildi.Aman Allahım sanki plaja özgü bir rüzgar bir rüzgar,anlatılacak gibi değil.Denize girmekten çoğunluk vazgeçti.Az kişi de girdi çıktı.Kısa bir süre sonra rehber, şehir merkezine gitmek isteyenler olursa geri götürebileceklerini söyledi.Hayda otobüslere doluştuk,az sayıda insan plajda kaldı.Midilli'nin merkezini daha rahat dolaşma açısından iyi oldu.


                               Hem bir şeyler yemek hem de içmek üzere güzel bir yer buldum.İstanbul'dan göçmüş birinin yeri.Türkçesi güzel.Gerçi diğer çalışanlar bazı kelimeler dışında konuşamazsa da yavaş konuşulduğu zaman sizi anlıyorlar. Güzel bir gün daha geçirmiş oldum.


                                Gemi Seyahatı yapılmalı diyorum.Yapılacak listesine muhakkak gemi seyahatini de ekleyin.Zevkli.Muhakkak bir daha gemi seyahati yapacağım ve daha uzun süreli olacak.Bu seyahatimde reklamın turizmde çok önemli faktör olduğunu daha iyi öğrenmiş oldum.En berbat bir yeri reklamla çok güzel pazarlıyabilirsiniz.Tabii bir de turizm politikanız olmalı.Santorini dünyanın sayılı turizm adalarından biri.Ada fotoğraflarda ki bir kareden ibaret değil.Araba şart.Plaj nerde,yerleşim yeri nerde.Tatil manzaradan ibaret değil.Mykonos'da da ilk dikkati çeken şey özgürlük.Bu anlamda turist fazla çekiyordur.Görüntü bildiğimiz Ege kıyılarında ki tatil beldeleri gibi.Bu yazılardan memnun olmadığım anlaşılmasın.Çok güzel bir tatil geçirdim.Bu adalara gemi seyahatiyle geldiğime de memnunum.


                               Türk kahvesi istediğinizde neskafe gelen tek yer neresi diye sorulsa,yanıt Yunanistan olur.Ancak yunan kahvesi dediğinizde Türk kahvesi geliyor.Çalan ve çaldıklarını da bu derece sahiplenen bir Ülke var mıdır?Çoğu yerde baklavamızı da gördüm.Kebap ve döner satan restaurantlarda var.Bizim olan bir şeyi bile dünyaya tanıtmakta aciziz.Nasıl olsa bizim diyerek her şeyde es geçeriz ya!İşte bunun sonucu da budur.Geçmiş ola...


                           












2 yorum:

CEPAYNASI dedi ki...

güzel bir gezi olmuş:)

bırtutamkekik dedi ki...

görseller ve anlatım 10 numara..:)
takipteyim..
saygılar efendim..